Protheses

Wie geen, of bijna geen, eigen tanden meer heeft, komt in aanmerking voor een prothese. We spreken van een volledige gebitsprothese (kunstgebit), of een partiële (gedeeltelijke) prothese. Er zijn verschillende soorten partiële protheses: een kunstharsplaatje, een frame-prothese met haakjes en een frame met verankering. Een kunstharsplaatje is in feite een tijdelijke oplossing na het trekken van een aantal tanden. Een volledige of een partiële prothese kun je uit de mond nemen, ze zit niet vast.

Hoe werkt een kunstgebit?

Een kunstgebit bestaat uit een plaat van kunsthars waarop tanden en kiezen zijn bevestigd. De vormen en kleuren van de oorspronkelijke tanden en kiezen kunnen exact worden nagemaakt. Het type tand en zelfs de vorm van uw schedel worden daarbij betrokken. De plaat van het kunstgebit ligt op de kaak. Door de druk van het kunstgebit op de kaak, zal die in de loop der tijd slinken. Daardoor past het kunstgebit steeds minder goed en gaat losser zitten. Dan is het tijd voor een aanpassing of een geheel nieuw kunstgebit. Een voorbeeld van zo’n aanpassing is het ‘rebasen’ van de prothese. Daarin wordt dan een nieuwe kunstharsbasis (voering) aangebracht.Voordat de tandarts de tanden trekt, maakt hij een afdruk van de kaak. Hierop wordt het kunstgebit gebaseerd. Na het trekken van de tanden en kiezen, wordt meteen het kunstgebit in de mond geplaatst. De eerste dagen zult u pijn voelen. Toch moet het gebit ingehouden worden voor een goede genezing. Later kan de tandarts eventueel aanpassingen doen om de pasvorm te verbeteren. Praten gaat in het begin vaak wat lastig, maar dat gaat meestal na enkele dagen beter.

Frame of plaatje?

Bij een partiële prothese wordt onderscheid gemaakt tussen een basis van kunsthars (een ‘plaatje’) en een basis van metaal (een ‘frame’). Als een aantal tanden en kiezen ontbreekt, kunnen die worden aangevuld met een plaatje van kunsthars. Het houvast van zo’n plaatje is meestal beperkt. Daarom worden er vaak kleine haakjes aan bevestigd die om de natuurlijke tanden en kiezen komen te zitten. Bij een frame vormt een metalen plaat één geheel met de haakjes die om en op de natuurlijke tanden worden geplaatst. Doordat een frame sterker is dan een plaatje, kan het dunner en kleiner worden uitgevoerd. Bovendien heeft de kaak minder te lijden, zodat hij niet zo snel zal slijten.

Wat is een partiële frameprothese?

Een frameprothese is een constructie met metalen haakjes om de tanden of kiezen. Daardoor blijft het frame comfortabel op zijn plaats zitten. In de tanden waar de haakjes omheen komen, wordt een klein stukje weggeslepen, zodat het frame goed blijft zitten en het tandvlees zo min mogelijk wordt belast. Het frame is uitneembaar. Soms is het beter om een kroon te maken op de tanden of kiezen waar een haakje op komt. Hiermee voorkom je dat een tand of kies afbreekt na het maken van een frame.

Wat is een partiële kunststofprothese?

De partiële of gedeeltelijke prothese is volledig van kunststof gemaakt. Dit type wordt meestal gebruikt als de rest van het gebit waarschijnlijk binnen afzienbare tijd verloren zal gaan. Deze voorziening is relatief goedkoop, maar minder duurzaam door een grotere gevoeligheid voor breuk. De kunststofprothese wordt ook wel gebruikt als noodvoorziening.

Heb ik een immediaatprothese nodig?

Tussen het trekken van de tanden en het definitief plaatsen van een prothese zit een periode waarin de wonden moeten helen. Het tandtechnisch laboratorium maakt dan een zogenaamde immediaatprothese. Als de wonden zijn genezen moet de prothese worden opgevuld ‘rebasing’, waarna de prothese definitief wordt geplaatst.

Kronen en bruggen|||Protheses|||Implantaten|||Esthetisch|||Hulpmiddelen