Een uitstekend alternatief

Kronen en bruggen vervangen uw tanden en kiezen als deze niet meer voldoen. Ze benaderen de oorspronkelijke vorm en functie ervan zoveel mogelijk.
Voor het maken van een brug of kroon komt u ongeveer drie keer langs. Bij de eerste afspraak worden de zogenaamde pijlertanden omslepen. Vervolgens maakt de tandarts een afdruk van uw gebit om een perfect passende kroon te kunnen maken. De kroon of brug wordt gemaakt in het tandtechnisch laboratorium. Bij de tweede afspraak worden de kronen gepast en als alles in orde is, kan bij een derde afspraak de kroon of brug worden geplaatst.
Van oudsher worden kronen en bruggen van een goudlegering gemaakt. Dit materiaal is zeer sterk en slijtvast. Ze hebben een goud- of zilverkleurige uiterlijk. Vanwege deze kleur plaatst de tandarts ze doorgaans alleen achter in de mond.
Een goudlegering kan ook als basismateriaal gebruikt worden, waarbij voor het uiterlijk over de zichtbare goudlegering een laag van tandkleurig keramiek wordt aangebracht.
Keramische kronen kunnen in veel situaties worden toegepast. Door nieuwe technieken is de kans op breuk nagenoeg uitgesloten. Het materiaal is tandkleurig en ziet er zeer natuurgetrouw uit.

Digitale technieken
Het maken van kronen en bruggen is een ambacht waarbij tegenwoordig ook steeds vaker nieuwe (digitale) technieken worden toegepast.
In het tandtechnisch laboratorium kan de afdruk van uw gebit worden gescand met een speciale scanner. Uw gebitsafdruk wordt vervolgens  omgezet in een digitale afdruk. Deze digitale afdruk kan worden gebruikt om uw kroon of brug digitaal te ontwerpen. Het digitale ontwerp kan door een speciale (frees)machine worden gebruikt om uw kroon of brug uit nieuw tandtechnisch materiaal te slijpen of te persen.

Voorbeelden van digitaal gemaakte kronen en bruggen

Full contour lithium disilicaat kroon
Een kroon, geperst uit één stuk, gemaakt van een tandkleurig materiaal (lithium disilicaat).

Composietkroon
Een kroon vervaardigd uit gelaagd kunststof (kunststof bestaand uit meerdere lagen voor een natuurlijk effect).

Monolithisch zirkonium kroon
Een kroon uit één stuk, niet geperst maar gefreesd uit één stuk, gemaakt van het tandkleurige materiaal zirkoon.

Zirkonium opgebakken kroon
Een gedeeltelijk digitaal vervaardigde kroon (kap), aangevuld door handmatig opgebakken porselein.

De digitale toepassingen in de tandtechniek ontwikkelen zich snel. Naast deze nieuwe manieren voor het maken van kronen en bruggen worden ook steeds vaker 3D printers ingezet om digitale modellen te printen, om mallen, bitjes, bleeklepels, en gebitsbeschermers te printen die precies aansluiten op het gebit van de patiënt.
Door gebruikt te maken van digitale technieken kunnen er betere voorspellingen worden gedaan en kan er nauwkeurig worden gewerkt aan oplossingen voor de patiënt (patiëntspecifiek).

Wat is een kroon?

Een kroon is een kapje dat precies over een afgeslepen tand of kies past. Om het kapje is keramiek aangebracht zodat de tand zijn oorspronkelijke vorm en functie terugkrijgt. De kroon wordt op de tand of kies vastgelijmd.

Wat is een brug?

Een brug vervangt één of meer ontbrekende tanden of kiezen. Een brug zit vast aan twee of meer afgeslepen tanden aan weerszijden van de open ruimte (de pijlers). Op die pijlers worden kronen geplaatst met daartussen een brugdeel, ook wel ‘dummy’ genoemd. Dat tussendeel bestaat uit één of meer kronen die de open ruimte vullen.

Wanneer is een kroon nodig?

  • Als er onvoldoende houvast is voor een vulling. (Door tandbederf kan een groot deel van de tand of kies verloren zijn gegaan.)
  • Als je het uiterlijk van je gebit wilt verbeteren. Meestal gaat het om verkleurde of slecht gevormde tanden of kiezen.

Wat is een facing?

Facings zijn een esthetische oplossing voor bijvoorbeeld scheve of afgebroken tanden. Het zijn dunne schildjes van keramiek of composiet. Een facing wordt over een tand of kies geplaatst om het uiterlijk te verbeteren. Een groot voordeel van keramische facings is dat ze kleurvast zijn. Koffie, thee en rode wijn hebben geen invloed op de kleur. Een facing gaat vijf tot tien jaar mee.

Hoe bevorder ik mijn mondhygiëne?

Dagelijkse mondhygiëne is bij kronen en bruggen extra belangrijk. Vooral het tandvlees rondom de kroon of brug moet u goed reinigen. Een kwetsbare plek is de rand van de kroon of brug. Daarop kan gemakkelijk tandplak achterblijven. Plak veroorzaakt gaatjes langs de rand van uw kroon of brug en ontsteking van het tandvlees. Poets dit gebied zorgvuldig met een zachte tandenborstel en gebruik tandenstokers, ragers en/of flossdraad. Uw tandarts of mondhygiënist kan u hierbij adviseren.

Kronen en bruggen|||Protheses|||Implantaten|||Esthetisch|||Hulpmiddelen